Automatisch programmeren van lasers bij MobaAutomatisch programmeren van lasers bij MobaAutomatisch programmeren van lasers bij Moba

Automatisch programmeren van lasers bij Moba

Integratie RADAN CAD/CAM met Baan ERP bij Moba

Moba in Barneveld produceert sorteer- en verpakkingsmachines voor eieren. Op de plaatwerkafdeling wordt door Moba het RADAN CAD/CAM-systeem ingezet voor het automatisch nesten en nc-programmeren van de lasersnijmachine. Door de integratie van het RADAN-systeem met het ERP-systeem heeft RADAN B.V. bij Moba een man-arme werkvoorbereiding weten te realiseren.

Aanleiding

De aanleiding destijds om over te gaan tot de aanschaf van RADAN was dat het toenmalige CAM-systeem niet meer voldeed aan de wensen van de gebruikers. De werkvoorbereiders van Moba wensten meer functionaliteit bij het programmeren van hun pons- en combimachines.

Keuze voor RADAN

Na een uitgebreid selectietraject werd er gekozen voor het RADAN CAD/CAM-systeem voor plaatwerk. Naast functionaliteiten van RADAN was ook de kennis van plaatwerk binnen de RADAN-organisatie een belangrijk argument om tot deze keuze over te gaan. “Wanneer ik een vraag heb over het programmeren van de machine dan kan ik het bij de supportafdeling van RADAN neerleggen en zij zorgen voor een oplossing” aldus Martin Teunissen, hoofd plaatwerkafdeling. “Afhankelijk van de vraag krijg ik doorgaans dezelfde dag nog een antwoord en is mijn probleem opgelost”.  Een belangrijk gegeven in een tijd waarbij de programmeeruren op een werkvoorbereiding toenemen door ontwikkelingen zoals de verschuiving van voorraad- naar klantordergestuurd produceren en de toename van klantspecifieke wensen aan een product.

Machineonafhankelijk

Een ander belangrijk aspect was het machineonafhankelijke karakter van RADAN. “Bij het selectietraject van een pons- of lasersnijmachine zijn de eigen producten die gemaakt moeten worden het uitgangspunt voor de keuze voor een machine. Merkafhankelijkheid op basis van een CAM-systeem is daaraan ondergeschikt”. Inmiddels heeft Moba de pons/nibbel- en combimachines vervangen voor twee lasersnijmachines van Trumpf.

De oplossing

De CAM-oplossing bij Moba gaat verder dan alleen een programmeeromgeving voor de lasersnijmachine. Het RADAN-systeem bij Moba is uitgebreid met de door RADAN ontwikkelde RadLink-module. “Dankzij RadLink kan ik vanuit de stuklijst in het ERP-systeem een lijst met de juiste plaatwerkproducten genereren welke direct in het nestschema worden gezet. Hierdoor wordt voorkomen dat er producten worden vergeten of dat er verkeerde producten in productie worden genomen. Producten die gereed zijn, worden via RadLink afgemeld in de productieplanning waardoor de benodigde materiaalbehoefte altijd bekend is”, aldus Martin Teunissen.

Automatisering

De werkvoorbereider krijgt steeds meer een sturende en controlerende taak. Het RADAN-systeem doet het werk: DXF-files inlezen, opschonen, nesten, technologie toevoegen en nc-programma met productiedocumentatie genereren. Het Baan ERP-systeem geeft aan welke plaatwerkdelen, wanneer in welke hoeveelheid gemaakt moeten worden.

Integratie

Door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van RADAN en de kennis van RADAN, maakt dat Moba in staat is om CAM-informatie te integreren binnen de omgeving van het ERP-systeem. Door deze integratie worden zowel de lasersnijmachine als het ERP-systeem op een zeer gebruiksvriendelijke manier van de juiste informatie voorzien. Zo wordt bijgedragen aan de wens van de Moba-organisatie om klantwensen te vertalen in hun producten binnen een acceptabele levertermijn.

Over Moba

Moba B.V. in Barneveld is opgericht in 1947 en is reeds jarenlang marktleider op het gebied van sorteer- en verpakkingsmachines voor eieren. Alle machines voor het sorteren, controleren, reinigen en verpakken van eieren worden in Barneveld gebouwd waar 280 mensen werkzaam zijn. Deze machines, die in capaciteit variëren van 1.600 tot 180.000 eieren per uur, worden naar klantwens geconfigureerd en gebouwd. Verkoop, installatie en service wordt gedaan vanuit eigen vestigingen in Engeland, Frankrijk, Verenigde Staten, Maleisië, Japan en China. Daarnaast beschikt Moba over een uitgebreid agentennetwerk in meer dan 60 landen.

 

Vorige