RADAN viert 40-jarig bestaan

RADAN 40 jaarRADAN, leverancier van het RADAN CAD/CAM-systeem, viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. Vanaf het begin is RADAN al een pionier: In 1976 was RADAN één van de eerste CAD/CAM-systemen voor plaatwerk. Nu vervult RADAN nog steeds die pioniersrol met baanbrekende vernieuwingen voor de plaatwerkindustrie.
 
 
Het begin
 
RADAN is in 1976 ontstaan aan de universiteit van Bath in Engeland als een verificatieprogramma voor pons/nibbel-machines. De universiteit werd benaderd door een machinebouwer die offline programmeersoftware wilde laten ontwikkelen voor een pons/nibbel-machine voor het bewerken van plaatwerk.  In die tijd werden de programma’s handmatig in G-code met X- en Y-coördinaten ingegeven en werd het NC-programma met behulp van papieren ponsbanden overgezet naar de machinebesturing van de bewerkingsmachine. De machine voerde vervolgens de bewegingen uit volgens de instructie op de ponsband.
 
Twee hoofddocenten aan de universiteit van Bath, Tony Billet – die later directeur werd van RADAN – en Martin Swainston, ontwikkelden een softwareprogramma waarmee de bewegingen van de machine op een computer gesimuleerd konden worden op basis van ingelezen ponsband. “Het was allemaal erg primitief als je het vergelijkt met het RADAN-systeem van vandaag, maar het was zeer geavanceerd vergleken met wat er in de markt in 1976 beschikbaar was” volgens Kevin O‘Connor, Sales and Major Accounts Manager van RADAN. “Voor het eerst was het mogelijk om een programma vooraf op een computer uit te proberen in plaats van te wachten totdat de machine de metaalplaat heeft bewerkt.”
 

RADAN 40 jaarSpecialist in CAD/CAM voor plaatwerk

RADAN heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een toonaangevende CAD/CAM-leverancier door de focus altijd op plaatwerk te houden en door het ontwikkelen van creatieve oplossingen voor specialistische niches binnen de plaatwerkindustrie. Recente ontwikkelingen zijn Radbend, het machine-onafhankelijke CAM-systeem voor kantbanken en het WebQuote offerteportaal.
De klant van vandaag verwacht veel meer van een CAD/CAM-systeem dan enkel het programmeren van de pons- of snijmachine. “Een modern plaatwerkbedrijf wil een compleet systeem dat het gehele primaire proces ondersteunt; van 3D ontwerp en het genereren van plaatuitslagen, het optimaliseren van materiaalgebruik, calculeren en offreren en het aansturen van de machines en mensen op de productievloer”.
De veranderende marktvraag heeft bij RADAN geleid tot nieuwe functionaliteiten en andere automatiseringsoplossingen, veel meer gericht op optimaliseren van het gehele proces van ontwerp tot en met gereed product. Daarvoor werkt RADAN nauw samen met alle vooraanstaande leveranciers van machines en gereedschappen als ook leveranciers van CAD- en ERP-systemen en aanverwante automatiseringssystemen.
 

Erkenning voor het succes

Het succes dat RADAN in deze 40 jaar heeft weten te bereiken is voornamelijk te danken aan de expertise van haar medewerkers en het vertrouwen dat de klanten en partners hebben getoond in de RADAN-organisatie. De recente benoeming tot branchewinnaar CAD/CAM door het Nationaal Business Success Award Instituut en de nominatie voor de Nationale Business Success Award 2016 zijn een mooie erkenning voor de 40 jaar succesvol ondernemen.
 

 

Vorige | Volgende